Kategorier

jamaloss.se

En kattgalen blogg

Klara av av vardagen

Är du en person som av olika anledningar inte klarar av att ta hand om dig själv i vardagen och behöver hjälp med de grundläggande bestyren har du rätt till personlig assistans. Vad det innebär med personlig assistans är det bara du själv som vet och du själv bestämmer under vilka stunder i vardagen det är du är i behov av hjälp. Du kommer att få en personlig assistent eller flera personliga assistenter om det är så att du behöver det. För att söka personlig assistans behöver du antingen ta kontakt med försäkringskassan eller med ansvarig hos din kommun, detta beroende på hur mycket assistans du förväntas behöva.

För att ha rätt till personlig assistans behöver du klara av flera kriterier. Vanligtvis är det inte några problem, speciellt inte om du har någon form av funktionsnedsättning eller rörelsehinder av något slag. Skulle det ändå vara så att du nekas rätt till personlig assistans kan du överklaga det beslutet och få det omprövat.

Att få personlig assistans innebär att du kommer att få tillbringa en del tid med en eller flera personliga assistenter. Dessa har som uppgift att bistå dig med allt du behöver. Det kan handla om att ta sig upp ur sängen, äta mat, tvätta dig, gå på toaletten, kommunicera med andra människor och mycket annat. Det kan också vara så att det du mest behöver assistans med är att nå saker och ting som du inte klarar av själv på grund av din situation. Vad du som person behöver assistans med är helt upp till dig. Är det så att du vill klara av att äta själv så ska du få göra det, oavsett om det tar dubbelt så lång tid än om du hade fått assistans. Det är för din skulle den personliga assistansen finns. Allt för att göra ditt liv mer värdigt och vardagen mer vanlig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *