Kategorier

jamaloss.se

En kattgalen blogg

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt är en semilånghårig raskatt och härstammar precis som namnet antyder från Norge. Men faktum är att katten är vanligare i Sverige än i Norge och här i Sverige är det en av de populäraste tamkatterna, sedan den kom till Sverige 1977.

Norsk skogkatt

Utseende

Katten är en mycket smidig sådan och en mycket duktig klättare. Här finns också ett av rasens kännetecken, då den klättrar med huvudet före när den klättrar nedåt, till skillnad från andra katter som backar nedåt. Rasen kännetecknas också av en stor yvig svans. Svansen ska enligt utställningskriterier vara så lång att den når katten till skulderbladen, och allra helst till nacken.

En norsk skogkatt har en tjock och fluffig päls, som är väldigt buskig för att skydda dem mot kyla. Rasen är nämligen anpassad för ett nordligt klimat, vilket också märks i att pälsen är mycket vattenavstötande. Trots mycket hår kräver inte en norsk skogkatt särskilt mycket pälsvård.

En vuxen hankatt väger mellan 5 och 10 kg medan en honkatt väger mellan 3 och 6 kg.

Som sällskap

Rasen är mycket social och kärvänlig mot sin ägare, vilket gör den till ett mycket bra sällskapsdjur. Norsk skogkatt är också mycket lekfull och lugn och passar bra ihop med barn. Den passar också som innekatt, men vill gärna ha tillgång till trädgård eller uteplats. Katten småpratar också ganska mycket, men är inte särskilt högljudd.

One thought on “Norsk skogkatt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *