Kategorier

jamaloss.se

En kattgalen blogg

Roliga katter

Roliga katter

Alla som har katter kan nog hålla med om att de gör en del knasiga och roliga saker emellanåt. Katter är faktiskt ett riktigt roligt husdjur. Här tar vi upp några roliga fakta om katter. Vissa saker kommer du med största sannolikhet känna igen, men andra kanske du inte har någon aning om. Hur många timmar sover katter per dygn egentligen?

Visste du att katter sågs som heliga i Egypten för 8000 år sedan? De var husdjur till faraoner och högt uppsatta egyptier. Man tog hand om dem mycket väl eftersom man ansåg dem var heliga. Ungefär som vi tar hand om våra katter nog kan tyckas. Det får mat när de jamar, de får sova var de vill, de gör ingenting annat än sova och äter och de gosar bara med en när de själva vill. Den största katt-rasen på denna tid i Egypten var Maine Coon katt och den kunde väga så mycket som 11 kilo. Inte heller någon skillnad med andra ord, så mycket som våra katter proppar i sig.

Katter är inte bara roliga, de är smarta också. De kan känna på sig vad du har för humör och tolka dina känslor. Utefter det agerar den sedan. Det är mer än vad många människor jag känner kan göra. Men sen sover de minst halva dygnet också, så de har väl kraft att orka med det.

Har du någonsin undrat varför katten trampar om och om igen på samma ställe ibland? Du kan sluta undra nu. Detta gör den av enbart en anledning, den svettas genom tassarna. Genom att trampa på samma ställe om och om igen så markerar den sitt revir. Blanda dock inte ihop detta med den invanda tryckningen som katter gör när de är på myshumör, den när klorna åker ut och in. Det är en vana kvar sedan den var nyfödd och behövde hjälpa sin mamma med mjölkproduktionen.

Sist men inte minst kommer här lite fakta om kattens anatomi kontra människans anatomi.

  • Människan har 180 graders synfält. Katten har 220 grader
  • Katten har 14 gånger starkare luktsinne än vi människor.
  • Människan har 32 stycken tänder som fullvuxna. Katten har 30 stycken.
  • Människan har 25 stycken ryggkotor. Katten har 30 stycken.
  • Människan har 206 ben i sin kropp. Katten har 230 stycken i sin.
  • Människan har en kroppstemperatur på cirka 37 grader. Katten har en temperatur på 38-39 grader.
  • Människans livslängd varierar otroligt mycket beroende på så många olika saker. Men en katts livslängd är vanligvist mellan 15 och 20 år.
  • Varje människa har ett helt unikt fingeravtryck. Varje katt har ett helt unikt nos-avtryck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *