Kategorier

jamaloss.se

En kattgalen blogg

Bygg en egen steel drum av begagnade bildelar från Eklunds bildelslager

begagnade bildelar från Eklunds bildelslager

Att bygga en egen steel drum är inte det enklaste du kan ge dig på. Det kräver en hel del tålamod och finjusterande innan resultatet blir tillfredställande.

Hitta ett bra grundmaterial
Steell drums byggdes ursprungligen av gamla oljefat som bearbetades till en färdig trumma. Då stålkvalitén på ett oljefat oftast var och är ganska dålig så kan det vara svårt att få den tunna plåten att hålla formen och där med tonen. Bilkarosser däremot är nästan alltid av hög stålkvalitén då de tillverkande för att hålla formen. Hitta karossdelar och andra begagnade bildelar från Eklunds bildelslager.

Steg 1. Väl storlek på din steel drum
Ju fler antal toner ju större yta behövs. Varje ton ska ha en egen konkav yta av tillräcklig storlek. Om du vill ha många toner så är det lämpligt att välja ett stort ämne för vidare bearbetning, tillexempel en motorhuv. Begagnade bildelar från Eklunds bildelslager finns det gott om motorhuvar. Välj gärna en huv med en naturlig rundning utan bigningar eller skarvar. Börja sedan bearbeta stålämnen till en stor skål. Djupet på skålen bestämmer du själv. Ju grundare skål du gör ju bredare behöver den vara för att få plats med allt not-ytor.

Steg 2. Markera ut tonerna
Mallar med ytor för varje ton placeras ut på utvalda ställen i skålen.

Steg 3. Försänkning
Området mellan notens ytor plattas ut med hjälp av speciella tunings-hammrare.

Steg 4.  Grooving
Med hjälp av en spik slås små fördjupningarna in i metallen. Denna process skapar ett område med “död” metall runt varje ton och förhindrar ljudet av en ton blöder in i en annan när steel drumen spelas.

Steg 5. Tuning
Området mellan noterna plattas återigen ut igen för att avlägsna ojämnheter som utvecklats under groovingprocessen.

Steg 6. Cutting
Trimma av överflödigt material. Här är det bra att använda en elektrisk såg.

Steg 7. Bränning
Metallen härdas genom snabb uppvärmning och kylning av trumman. Härdning av trummorna gör att steel drumen håller sin tuning under längre perioder. Trumman placeras över en eld och värms tills metallen blir blå. Den kyls sedan genom att hälla vatten över den för att sedan låta den svalna långsamt.

Steg 8. Stämning
Efter att trumman har svalnat börjar stämningsprocessen.Små stämhammare används för att knacka på både undersidan och ovansidan av trumman tills rätt tonhöjd uppnås i varje tonområde.Detta är en komplex konst!

Steg 9. Ytbeläggning
Efter stämningen läggs en skyddande finish på trumman pannan för att förhindra rost.

Begagnade bildelar från Eklunds bildelslager hittar du här
Hammare för tuning hittar du här

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *